Akadálymentesség

Információk a portál hozzáférhetőségével kapcsolatban

A portál készítésekor nem csupán az egészséges emberek ergonómiai igényeit próbáltuk figyelembe venni, hanem nagy súlyt fektettünk a sérült, vagy fogyatékos emberek számára is elérhető tartalmak létrehozásának ügyére, és figyelembe vettük, hogy nem minden ember rendelkezik szélessávú interneteléréssel.

Célunk a portál akadálymentes kialakításával az, hogy mindenki, függetlenül az egészségügyi, szellemi, vagy anyagi helyzetétől, képes legyen az oldalak tartalmát elolvasni.

  • Oldalaink egyik speciális közönsége lehet a vakok közössége, akik speciális képernyőolvasó programok segítségével férnek hozzá a tartalmakhoz. Az ő számukra kialakítottunk egy navigációs menüt az oldal forrásának első felében, ezzel is megkönnyítve a navigációt. Számukra a szemantikus felépítés is a könnyebb eligazodást segíti. Természetesen az oldalt teszteltük a legelterjedtebb képernyőolvasó szoftverekkel, mint amilyen például a Freedom Scientific cég JAWS nevű programja.
  • Portálunk kialakításánál gondot fordítottunk a színek és formák megválasztására is, ügyelve arra, hogy epilepsziás látogatóinkat ne terheljük feleslegesen.
  • A navigáció kialakítását úgy terveztük, hogy mozgásszervi problémákkal élő olvasóink is gond nélkül elérjenek minden tartalmat.

Természetesen nem készítettünk külön portált minden akadálymentesítést igénylő csoportnak, és nem is készítettünk különálló akadálymentes portálverziót. Meggyőződésünk, hogy valódi akadálymentes oldalak esetén az összes látogatói csoport ugyanazt a portált látogatja, akár egészséges, akár valamilyen módon rászorul a jól szerkesztett, hozzáférhetővé tett tartalomra.

Portálunk kialakításakor elsősorban a W3C előírásait vettük figyelembe, de az oldalak megfelelnek a Section 508 és a Fogyatékos Személyek Jogairól és Esélyegyenlőségük Biztosításáról Szóló Törvény (1998. évi XXVI. Törvény) kommunikációs akadálymentesítésről szóló előírásainak és az Európai Uniós elvárásoknak is.