Az OVSZ örökbefogadja az állatkerti pelikánokat

Az Országos Vérellátó Szolgálat bronz fokozatú támogatója, és tiszteletbeli nevelőszülője az állatkerti rózsás pelikán párnak, Biankának és Bercinek.

Budapest, 2011. május 13. (péntek) – Bianka és Berci, a rózsás pelikán pár jelképes örökbefogadása a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az intézmény alapítványa által megrendezendő nevelőszülők találkozóján, 2011. május 15-én válik hivatalossá. Az OVSZ a találkozón rendszeresen megszervezett játékban állomásként való részvételével, és helyszíni véradás megszervezésével csatlakozik az eseményhez, ezzel hangsúlyozva a véradás fontosságát, és a pelikánok véradáshoz fűződő kapcsolatát.

pelikan-par

A pelikán világszerte jelképezi a véradást, és többek között Magyarországon is szerepel az Országos Vérellátó Szolgálat logójában.

Miért éppen pelikán?

A lehajtott csőrével begyéből fiókáit etető pelikánról már az ókorban hitték, hogy keblét feltépve saját vérével táplálja kicsinyeit. (A keresztény szimbolikában ezért a Megváltó, az emberiségért önmagát feláldozó Krisztus megjelenítésére szolgál)

A pelikánnal kapcsolatos hiedelem születése, kialakulása eredetileg egyrészt azzal függhet össze, hogy a madár alsó csőrében nyúlékony bőrzacskó van, s kicsinyei a csőrükkel sokszor egészen mélyen oda nyúlnak le, a számukra ott összegyűjtött halakért. Másrészt, a rózsás pelikán mellén sárga, gyakran rozsdavörös folt emelkedik ki, amely valószínűleg farmirigy váladékának köszönheti színét, s amelyet a képzelet a madár által ejtett sebnek gondolhatott.

Az OVSZ szeretettel vár minden kedves érdeklődőt, leendő és rendszeres véradót a nevelőszülők találkozójára.

Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert (Nagytó melletti terület)

Dátum: 2011. május 15., vasárnap 9.00-16.00-ig

Véradás időpontja: 9.00-16.00-ig

Minden véradónak apró ajándékkal kedveskedünk!

Véradásra feltétlenül hozza magával:

  • személyi igazolványát,
  • lakcímkártyáját
  • eredeti TAJ kártyáját

Véradó lehet bárki, aki:

  • 18 és 65 évközötti,
  • a testsúlya meghaladja az 50 kg-ot,
  • egészségesnek érzi magát,
  • első alkalommal véradó, vagy az utolsóvéradása óta eltelt legalább 56 nap

Kérünk minden kedves Véradót, hogy véradásra bőséges folyadékbevitel és étkezés után jelentkezzen! Köszönjük!

Bővebb információ: Mérő Katalin, kommunikációs referens (06-30-269-0896; kommunikacio@ovsz.hu);