Délpesti Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

A Délpesti Vérellátó jogelődje 1980. december 15-én kezdte el működését, a Jahn Ferenc Kórház egyik osztályaként. A közel 700 m2 területű épületet kifejezetten vérellátási feladatokra tervezték. A különálló földszintes épület a kórház mentő-bejáratánál foglal helyet. 2000. január elsejétől kezdve működik az Országos Vérellátó Szolgálat területi vérellátójaként.Délpesti TV fotó

Csak intézeti véradások vannak. Az intézményben lehetőség van (előzetes kivizsgálást követően, behívással) gépi vérlemezke (trombocita) gyűjtésre (aferezis) is.

Vérkészítmény előállítás

A saját vételünkön kívül a Péterfy és Gödöllői Vérellátóból érkező vérekből állítunk elő vérkészítményeket. A több részes zsákban levett teljes vért zárt rendszerben alkotóelemeire bontjuk. Az így nyert alapkészítmények: vörösvérsejt-, vérlemezke –, és plazmakészítmények. Ezek továbbfeldolgozásával speciális, másodlagos vérkészítmények sterilen történő előállítására is van lehetőségünk.

A vérkészítmények kivizsgálása

A vérkészítmények vércsoport- és vírus-szerológiai kivizsgálása automaták segítségével történik. A leolvasott illetve lemért adatok online adatátvitellel kerülnek a vérellátó számítógépes rendszerébe.

Klinikai szolgáltatások

Klinikai transzfuziológiai szolgáltatásokat a Jahn Ferenc Délpesti Kórháznak, a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak, négy délpesti kerületnek (XVIII, XX, XXI, XXIII) és tizenkilenc környező településnek végzünk.

Járó- és fekvőbetegek valamint terhesek vércsoport-szerológiai kivizsgálása kapcsán vércsoport meghatározás, vércsoport ellenanyagok szűrése, azonosítása , vérválasztás végzése, valamint a fentiekhez kapcsolódó konzultatív tevékenység és tanácsadás történik. A fenti feladatokat két transzfuziológus szakorvos és két biológus diplomás irányítása mellett huszonhárom asszisztens végzi.

Megközelíthető

  • Pestszentlőrinc MÁV állomás – Gubacsi út között közlekedő 19-es autóbusszal,
  • Csepel – Szt. Lőrinc úti lakótelep között közlekedő 59-es autóbusszal,
  • Kispest Határ út – Szt. Lőrinc úti lakótelep között közlekedő 123-as autóbusszal,
  • Millenium telep (XXIII. kerület) – Auchan közötti „Soroksár” ingyenes autóbusszal.
  • Belvárosból javasolt útvonal: 3-as metróval a Határ útig, onnan a 123-as autóbusszal a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházig.