Gyakori kérdések a dialízis állomások felől

  • Új beteg várólista helyezéséhez szükséges dokumentumok és vérminták?

A Regionális Bizottság által engedélyezett betegek a bizottság által aláírt, lepecsételt recipiens bejelentőlapjához csatolni kell a vírusteszt/ vércsoport leleteket, oltásokról szóló dokumentummásolatokat, melyek a várólistára vételhez szükségesek, és az első HLA- tipizáláskor a beteggel kell elküldeni. Vérminta küldése esetén értelemszerűen mellékelten kell küldeni a dokumentumokat. A beteg mielőbbi várólistára kerüléséhez küldeni kell a második, a megerősítő vizsgálatokhoz (retipizálás) szükséges vérmintát és vizsgálatkérő lapot (vérminta: min. 5 ml EDTA-s vér, lila kupak), legkésőbb a tipizálási időpontot követő savógyűjtéskor.

A várólistára kerüléshez a fentiekben említetteken kívül más dokumentum nem szükséges (a bizottság részére elküldött, a döntéshozatalhoz szükséges iratokat a várólista nem használja).

A recipienslapok számítógépes kitöltéséhez az adatlap a honlapról letölthető.

  • Transzplantációt követően visszakerült betegeknél milyen dokumentum szükséges?

A Regionális Bizottság által engedélyezett betegek a bizottság által aláírt, lepecsételt recipiens bejelentőlapjához csatolni kell a vírus/ vércsoport leleteket és az oltásokról szóló dokumentummásolatokat. A recipiens bejelentő lapon fel kell tüntetni a transzplantáció és a dialízis újrakezdésének időpontját, a graftvesztés/ grafteltávolítás dátumát.
A beteg megerősítő HLA vizsgálata csak a régebben végzett transzplantációk után visszakerült betegeknél lehet szükséges (ha az még nem történt meg). Ebben az esetben szükséges a megfelelő vérminta és a kérőlap küldése.

  • Élőátültetés esetén mi a protokoll?

Élődonorral történő veseátültetés kérelme esetén a megfelelő régió szerinti transzplantációs centrumban kell jelentkezni. Budapesten a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán kell jelentkezni, ahol a donor alkalmasságának kivizsgálása folyik, ők indítják el a donor HLA tipizálását is.

Koordinátor: Mező Anikó: 267-6000

  • Mi a teendő, ha a beteg elhagyja az egyedi azonosítóját?

Ha a beteg elveszíti az egyedi azonosítóját, telefonon nem kaphat felvilágosítást adatvédelmi okokból, saját védelmében. A havi listaküldéskor mellékelten zárt borítékban a dialízis állomásra kerül kiküldésre, és a beteg a dialízis állomáson, kezelő orvosán keresztül újra megkapja. Ez a szám csak egy azonosító, nincs összefüggésben a várólistára kerülés időpontjával.

  • Milyen vérminták szükségesek a recipiensektől első alkalommal?

    • 10ml citráttal alvadásgátolt vérminta;

    • 5 ml EDTA-val alvadásgátolt vérminta;

    • 5ml Natív vérminta;

  • Milyen vérminták szükségesek a havonta a várólistán levő betegektől?

    • Natív, lesavózott, és szétosztott vérminta.

    • Fontos, hogy a vérvétel mindig dialízis előtt történjen, mivel az alvadásgátlóval keveredett vér nem alvad be teljesen, és az utóalvadás miatt nem értékelhető a keresztpróba