Kutatók Éjszakája Budapest és Pécs

Szeptember utolsó péntekén ismét megrendezésre kerül a Kutatók Éjszakája, amelyhez idén az OVSZ is csatlakozott két helyszínnel és nem akármilyen programokkal.

Budapesti helyszín:

Jelentkezés és részletes program: http://www.kutatokejszakaja.hu/2014/esemenynaptar

Az OVSZ budapesti Központjában (1113 Budapest, Karolina út 19-21.) Az OVSZ a Kutatók Éjszakáján egy felejthetetlen utazásra invitálja az érdeklődőket! Az előre "jegyet váltott utasok" két különleges, de nagyon szorosan összekapcsolódó, összesen 10 állomásból álló kiránduláson vehetnek részt, ahol az "utazók" szeme elé tárul a véradás, a vér, a vérkészítmények sokszínű és bonyolult világa. Olyan fontos munkafázisokba tekinthetnek be és próbálhatnak ki, ami csak nagyon keveseknek adatik meg, és amelyek elengedhetetlenek a véradás megvalósulásához, a vérkészítmények előállításához.

Az utazás egy órát vesz igénybe, amelyre felszállni a "Landsteiner", míg kiszállni a "450 ml" állomáson lesz lehetőség. Az "Idegenvezetők" a "Vér útján" és a "Véradás útján" vezetik végig a "vér-tudásra" szomjazó kalandvágyókat. Például a "Vér-mérő" állomáson megmérhetik saját hemoglobinszintjüket, meghatározhatják saját vércsoportjukat, de megtekinthetik a vér részekre bontási folyamatát, vírusteszt-automatákat is, előadást hallhatnak a vércsoportok jelentőségéről.
Éjszakai véradásra is lesz lehetőség, amelyhez személyi igazolványra, eredeti TAJ- és lakcímkártyára szükség lesz!

Pécsi helyszín:
Az OVSZ Pécsi Regionális Vérellátó Központ szakemberei szeretettel várják Önt és hozzátartozóit előadással, filmvetítéssel és gyakorlati bemutatóval két helyszínen.
Ismerje meg a vér jelentőségét, a transzfúzió és a pécsi vérellátás történetét, a véradás folyamatát.
A tevékenyek kipróbálhatják a vérnyomást mérést, a hemoglobin mérést, a vércsoport meghatározást, vagy akár karfertőtlenítést óránként induló, max. 15 fős csoportokban.

Véradó ÁLLOMÁS – Zsolnay negyed E 78 épület
Oktatóterem 23:00 – 00:00 óráig - előadás: dr. Pászthy Vera
Miért van a szervezetünknek szüksége a vérre?
A transzfúzió gondolata és rövid története – kompatibilitás, vércsoportok
A vérellátás rövid története (első lépések Magyarországon és Pécsett - Kubányi Endre, önkéntes véradás, véradásszervezés formái)
A véradás menete
A véradás hatása szervezetünkre
filmvetítés (étkező előtér) A vér útja

Táncterem: 18 – 22 óráig - betekintés a véradásba és véradás

A vállalkozók a helyszínen vért is adhatnak. Kérjük a véradáshoz szükséges igazolványokat (személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártya) hozzák magukkal, mert csak azok bemutatásával lehet vért adni.

A helyszínen a 12+1 kérdésből álló tesztlapunkat helyesen kitöltőket megajándékozzuk.

Legyen Ön is véradó! Minden véradásra vállalkozó ajándékot kap.