Miskolci Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

A természeti kincsekben gazdag Bükk hegység lábánál épült Miskolc, 700 éves város. Az egykori „Acélváros” napjainkban megújuló, a nehézségek ellenére is fejlődő, jelentős kulturális élettel büszkélkedő várossá alakul. A Miskolci Vérellátó Központ a Semmelweis Kórház Rendelőintézetének alagsorában működött 1955-től.

 Az 1980-as évek elején a véradók, a véradó mozgalom megbecsülése és a munkakörülmények javítása érdekében összefogott a város: közadakozásból, téglajegyekből épült fel a Miskolci Területi Vérellátónak ma is otthont adó épület, melyet 1986 decemberében adtak át. Dr. Mády János főorvos több évtizedes munkája után 1986-tól Dr. Berkes Enikő vezette az Intézetet 2004-ben történt nyugdíjba vonulásáig. Az OVSZ-hez 2000-ben csatlakoztunk. Jelenleg a Debreceni Régió Területi Vérellátójaként szoros, napi kapcsolatban állunk a Debreceni Régióközponttal.

 A vérgyűjtést és a sokrétű klinikai transzfuziológiával kapcsolatos feladatokat 36 asszisztens, 2 segédasszisztens, 3 orvos, 2 biológus, 1 labor analitikus végzi. Asszisztenseink többsége hematológiai, ill. labor asszisztens. Munkájukat igényesen, lelkesen végzik, gyakran szerepelnek országos kongresszusokon. Előadásaikkal számos díjat, elismerést szereztek. Diplomás munkatársaink többször vettek részt a regionális oktatómunkában, hazai és külföldi kongresszusokon előadóként is. Az ellátási területünkhöz tartozó 5 kórházzal, közöttük a B.-A.-Z. Megyei Kórházzal, mely az ország egyik legnagyobb kórháza, igyekszünk jó munkakapcsolatot kialakítani. Az állandó kapcsolattartás különösen fontos a politranszfundált, hematológiai betegek esetében, különös tekintettel a csontvelő transzplantált gyermekek immunhematológiai vizsgálataival és transzfúziós ellátásával kapcsolatban.

A Vérellátás „hőskorát” jelentő több napos nagyüzemi kiszállásokat felváltották a kisebb munkahelyi közösségi véradások. A város nagy létszámú diáksága - különösen a Miskolci Egyetem hallgatói - lelkes támogatói a véradásnak. A megye lakosságának nehéz gazdasági helyzetéből, romló egészségi állapotából adódó nehézségek egyre nagyobb erőfeszítést kívánnak a véradást szervező Vöröskereszttől is. Együttműködésünk, jó kapcsolatunk eredményeként ennek ellenére is biztosítjuk a gyógyításhoz nélkülözhetetlen vérmennyiséget.

Bízunk megyénk lakosságának összetartásában, segítő szándékában a Vérellátás területén is. Várjuk véradóinkat az intézeti- és kiszállásos véradásainkon.