OVSZ Transzfuziológiai Konferencia

A 2010-es évben két jelentős esemény – a magyar vérellátás 60-ik, és az OVSZ megalakulásának 10-ik- évfordulóját ünnepeltük azzal, hogy 2010. november 25-én az OVSZ Transzfuziológiai Konferenciát szervezett.

Az eseménynek a belvárosi Versailles Rendezvényterem adott otthont. Intézményünket nemcsak jelenleg is aktív dolgozói képviselték; a konferencia alkalmat adott a vérellátás, hematológia, klinikai transzfuziológia területén az elmúlt évtizedekben tevékenykedett volt kollégák, munkatársak találkozására, szakmai kérdéseket érintő és személyes beszélgetésekre is. Elfogadták meghívásunkat betegellátó intézmények vezetői, együttműködő partnerek, cégek képviselői is.

Délelőtt, Dr. Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója számolt be a meghívott vendégeknek az OVSZ megalakulásáról, valamint a szervezet jelenéről, és az OVSZ terveiről, a közelebbi és távolabbi jövő kihívásairól. Az OVSZ megalakulását megelőző időket három, a vérellátás hőskorában és közelmúltjában fontos szerepet játszó egykori munkatárs, Dr. Aszódi Lili, Dr. Medgyessy Ildikó, valamint Dr. Pintér Józsefné személyes visszaemlékezésiben sokszor meghatóan vagy humorosan, a hallgatóság számára élvezetesen idézte fel a múlt sikereit, az elért eredményeket, és a sokszor még ma is eleven élményeket.

Délután Prof. Dominique Charron, a párizsi Jean Dausset laboratórium (Hopital Saint Louis et Institut Universitaire d’Hématologie) vezetőjének előadását hallgathatták meg Immunogenetics: HLA, MHC and Much More – Back to the Future címmel. Majd Dr. Masszi Tamás, az Egyesített Szt. János és Szt. László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályának vezető főorvosa, a jövő egyik ígéretes gyógymódját, a sejtterápia lehetőségeit vázolta.

A konferencia szakmai programjának lezárásaként Dr. Mikola István, egykori OVSZ főigazgató és egészségügyi miniszter méltatta az OVSZ megalakulásának időszakában tett közös erőfeszítéseket. Végül az Akadémia Quartet koncertje nyújtott páratlan élményt a közönségnek, és töltötte meg zenéjével a rendkívül jó akusztikájú termet. A koktélfogadáson az OVSZ vezetését egyik partnercége hatalmas tortával lepte meg, melyből minden vendégnek jutott kóstoló.

A meghívott vendégek, a felkért előadók és a szervezők is megköszönték, hogy részt vehettek ezen a konferencián, hogy részesei lehettek a két kerek évforduló méltó megünneplésének.