Péterfy Sándor utcai Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

Péterfy Sándor utcai Területi VérellátóVérellátónk jogelődje 1953-ban alakult a Péterfy Sándor utcai Kórházban.

A „hőskorban” 150 m2-en működő osztály többször került átalakításra, bővítésre, jelenleg 900 m2-en, ötvenkét dolgozóval végezzük munkánkat a Péterfy Sándor utcai kórház területén.

Intézetünk 2000-ben csatlakozott az Országos Vérellátó Szolgálathoz, ekkor megszűnt a vérkészítmény előállítás, valamint a donorok vírus- és vércsoport szerológiai vizsgálata.

Jelenleg két kiszálló brigádot és egy intézeti vérvételi egységet tudunk mozgósítani naponta.

Évente közel 20 ezer egység vér levételére kerül sor saját vérvételi területünkön és koordináltan a Budai régió egyéb területén is. Folyamatosan emelkedik az autotranszfúziós vérvételeink száma is. Jelentős figyelmet fordítunk a donorgondozásra és a csontvelődonor szervezésre.

Ellátási területünk huszonnég kisebb-nagyobb budapesti és pest-megyei egészségügyi intézményre terjed ki. Éves szinten több, mint ötvenezer vérkészítményt adunk ki transzfúziós célra.

Klinikai transzfúziológiai tevékenységünk keretében évente harmincezer beteg, köztük ötezer kismama vércsoport szerológiai vizsgálatát végezzük. A klinikusokkal igen jó kapcsolatot szoros konziliárusi rendszert alakítottunk ki, melyet folyamatosan ápolunk és erősítünk.

Dr. Pribliczky Mária, vezető főorvos