Székesfehérvári Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

Székesfehérvári TV fotóA székesfehérvári vérellátó működése 1952-ben kórházi transzfúziós szolgálatként kezdődött. A sebészeten három helyiségben működött. 1961-ben a laboratórium alagsorába került, majd 1985-ben áthelyezték a megürült nővérszálló épületébe. Jelenleg is ebben az épületben dolgozunk a Szent György Kórház területén.

1999. szeptember elseje óta vagyunk tagja az Országos Vérellátó Szolgálatnak. A dunaújvárosi és móri kórház transzfuziós osztályainak segítségével gyűjtjük a vért a megyében. A megye lakóinak száma kb. 430000 fő, évente 22000 fő jelentkezik véradásra. Így a véradói aktivitás az országos átlagnál kissé magasabb, 5,1%. Saját vérvételi területünkön kb. 280000 ember él. Évente 230-240 alkalommal van kiszállásos véradásunk. A vérellátóban minden nap lehet vért adni. Várjuk a csontvelő donornak jelentkezőket is.

Három kórházat látunk el vérkészítményekkel (ez kb. 2900 ágy, székesfehérvári Szent György Kórház, dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház és a móri Városi Kórház). A megye vörösvérsejt koncentrátum igénye évente kb. 16000 egység. Különösen nagy a transzfúziós igény a regionális feladatokat ellátó haematológiai és gastroenterologiai, valamint a sürgősségi, intenzív és traumatológiai osztály részéről. Speciális vérkészítményekkel látjuk el a Perinatalis Intenzív Centrumot. Fokozatosan emelkedik, elsősorban az ortopaedia által igényelt autotranszfúziók száma.
Klinikai transzfúziológiai feladatunk 1900 ágy közvetlen kiszolgálása. Ez jelentős mennyiségű vércsoport szerológiai munkát jelent éjjel-nappal. A Szent György Kórházzal szoros szakmai kapcsolatban állunk.
Járó betegek minden nap 9-12 óráig a transzfuziológiai szakrendelést vehetik igénybe. Ambulanciánkon vérzékeny betegeket is gondozunk.

A vérellátó dolgozóinak létszáma 55 fő, akik jól képzett szakemberek. 5 orvos és 34 asszisztens dolgozik, utóbbiak döntő többsége szakasszisztens.