Váci Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

Váci TV fotóA váci Kórház első, kicsiny vérellátó részlegét 1961. novemberében indították el, dr. Fenyves István vezetésével. Az egyre növekvő donorforgalom és a kórház emelkedő vérigénye miatt szükségessé vált egy új vérellátó megépítése, melynek vezetője 1971-tõl dr. Tóth Olga főorvosnő lett, aki a modern transzfúziológiát képviselte több mint 30 éves véradó vezetői munkája során.

1999. májusában, másodikként léptünk be az OVSZ szervezetébe. Azóta számos felújítás történt: tetőcsere, elektromos felújítás, fűtéskorszerűsítés, kisebb belső átalakítások.

Évente közel 10000 donort fogadunk, valamint feldolgozzuk a balassagyarmati kórház vértranszfúziós osztálya által levett évi kb. 4500 egység vért is. Hematológiai és transzfúziológiai szakrendelésünk működik, amelyek keretében közel több ezer ambuláns beteget látunk el és évi 500 egység vvs koncentrátumot transzfundálunk ambulánsan onkológiai és hematológiai betegek kezelése során.

Vérellátónkban jelenleg a donor vérvételek mellett vérkészítmény-feldolgozás és a levett vérek vércsoport-szerológiai és vírusvizsgálata is megtörténik. Egy depónk van a balassagyarmati kórház vértranszfúziós osztálya.

Betegszerológiai vizsgálatokat a váci kórház ambuláns betegei részére végzünk, illetve a balassagyarmati kórház részére speciális transzfúziológiai vizsgálatokat.

Véradónk dolgozói létszáma
asszisztens 22 fő
(ebből szakképzett) 12 fő
orvos 3 fő
adminisztrátor 4 fő
gépkocsivezető 2 fő
takarító 3 fő

Véradásaink időpontját rendszeresen közli a váci kábeltelevízió, illetve a helyi folyóiratok.

Szeretettel várjuk a véradásra jelentkezőket a véradó állomáson (2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3. – a kórház mellett).

Dr. Niegreisz Mária fõorvos