Veszprémi Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

A Veszprémi Vérellátó 1959-ben jött létre az akkori Gyermek Kórházon belül. A jelenlegi helyre 1974-ben költöztünk és 1999-ig a Megyei Kórház osztályaként működtünk. 1999. szeptember 1-től az Országos Vérellátó Szolgálathoz kerültünk, ahol a létrejött Közép-dunántúli Régió központjaként 11 évig regionális feladatokat láttunk el. 2010. február óta gazdasági okok, illetve az EU követelmények miatt megszüntek régiós feladataink, csatlakoztunk a Közép-magyarországi Régióhoz és Területi Vérellátóként működünk.
 
Fő profilunk a vérgyűjtés. További feladataink közé tartozik a  klinikai transzfuziológia és a hematológiai szakrendelés (vérzékeny és trombofíliás betegek kivizsgálása és ellátása).
 
A véradásszervezésben hagyományosan meghatározó jelentősége van a Megyei Vöröskeresztnek. Korábban a térség nagyüzemei, bányái, honvédségi alakulatai jelentették a véradás legfontosabb bázisát. Újabban jelentősen nőtt a véradásszervezésben mindazoknak a szerepe, akik a helyi közvéleményt hitelesen tudják alakítani. Ilyenek mindenek előtt a polgármesteri hivatalok, a helyi egészségügyi szolgálatok, az iskolák, az egyházak, a civil szervezetek, a helyi újságok, napilapok, rádiók, televíziók.
 
Területünkön jól bevált új típusú vérgyűjtési módszerré váltak az úgynevezett „népünnepély” véradások, főleg a nyári hónapokban, a nagy idegenforgalmú területeken (Balaton parton, a kapolcsi Művészetek Völgye, a zirci „Buli”, stb. rendezvényein, falunapokon, fesztiválokon).
 
Mindezeknek köszönhetően évente több mint 13 ezren jelentkeznek véradásra, ami azt jelenti, hogy véradóink aktivitása az átlagnál magasabb.
Köszönet mindezekért a véradóknak.
 
Vezető: Dr. Gancsev Mária
Minőségi vezető: Horváth Ferenc
Megyei véradószervező: Libisch Éva