Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a cadaver donorvese allokációs rendszeréről

A teljes  dokumentum letölthető: PDF icon Vese.pdf

Készítette: A Magyar Transzplantációs Társaság és a Magyar Nephrológus Társaság

A cadaver donorvese allokációja az Országos Vese-transzplantációs Várólista működtetésében levő szoftver által készített szelekciós listán, valamint az arról történő klinikai kiválasztási algoritmuson alapul.

A szelekciós lista:

A veserecipiens szelekció folyamatának első lépése a donor és recipiens közötti vércsoport azonosság vagy kompatibilitás biztosítása.

A magyarországi fővércsoport-megoszlás alapján, a különböző vércsoportokba tartozó betegek esélyegyenlőségének megtartása érdekében - a gyermek szelekciós lista kivételével - a kiválasztás menete a következő:

  • Donor A -> recipiens A;
  • Donor B -> recipiens B, vagy AB;
  • Donor AB -> recipiens AB;
  • Donor O -> recipiens O vagy B .

Veseátültetés, valamint vese és más szerv együttes átültetése esetén a negatív előzetes szerológiai keresztpróba abszolút feltétel.

A szelekciós lista sorrendjét a 3 elemből álló allokációs pontrendszer határozza meg. Minél magasabb a pontszám, annál előrébb kerül a beteg a listán.

  1. HLA eltérés (MM - mismatch) számolás. A recipiens számára idegen donor-antigén(eke)t veszi figyelembe. Legmagasabb pontszám a 400 pont, ha nincs eltérés. Minden antigén eltérés (a recipiens számára idegen donor antigén) pont levonást jelent.

    Ennek értéke:

    • HLA-A MM esetén: 40 pont
    • HLA-B MM esetén: 40 pont
    • HLA-DR MM esetén: 120 pont
  2. Várakozási idő: a várólistán eltöltött évenként 25 hozzáadott pont.
    A számítás az első krónikus dialíziskezelés dátumától kezdődik. A retranszplantációra váró betegeknél a számítás az ismételt krónikus dialíziskezelés kezdetének dátuma, kivéve, ha a transzplantált vese működése a három hónapot nem haladta meg. Amennyiben a beteg még a dialízis kezelés elkezdése előtt került fel a várólistára, a várólistára kerülés időpontja a számítás kezdete.
  3. Korrekciós faktor: Ez a faktor javítja az eleve hátránnyal induló betegek esélyeit, kompenzálva a homozigóta állapotot, a ritka antigének jelenlétét, és bizonyos mértékben az erős immunizáltság hátrányait a magyarországi vércsoport- és HLA gyakorisági adatok, valamint az immunizálódás mértékének (PRA%) figyelembe vételével. A korrekciós faktor hozzáadott pontként jelenik meg. Értéke minimum: 0 pont, maximum: 100 pont.

Gyermek szelekciós lista: Fiatal, jó állapotban levő donor esetén (18 éves korig kötelezően, illetve a szervkivételt végző transzplantációs centrum véleménye és kérése alapján 30 éves korig): fenti szempontok alapján külön szelekció történik a 18 éves kor alatti potenciális recipiensek csoportjában. Ebben az esetben az első lépésben vércsoport azonosságon kívül a vércsoport kompatibilitás is elfogadható, bármely kombinációban.

18 év alatti donor veséje szimultán vese-hasnyálmirigy átültetésre csak akkor kerülhet, ha a gyermek szelekciós listáról nem választható ki gyermek recipiens.

Klinikai kiválasztás algoritmusa felnőtt szervdonor esetén:

  1. Vese és máj/szív együttes átültetése
  2. U recipiens a kivétel régiójában
  3. U recipiens másik régióban
  4. Vese és pancreas együttes átültetése
  5. HI recipiens a kivétel régiójában
  6. HI recipiens másik régióban
  7. Gyerek recipiens a kivétel régiójában
  8. Gyerek recipiens másik régióban
  9. Egy HLA-A /B vagy 0 MM[1] esetén a kivétel régiójában
  10. Egy HLA-A/B vagy 0 MM esetén másik régióban
  11. A régiók közötti egyensúly biztosítása vese küldésével másik régióba.[2]
  12. A szelekciós lista sorrendje alapján[3], a 14. és 15. pontban felsorolt szempontok figyelembe vételével, a kivétel régiójában.
  13. Amennyiben a kivétel régiójában nincs alkalmas recipiens, akkor a szelekciós lista sorrendje alapján, a 14. és 15. .pontban felsorolt szempontok figyelembevételével, másik centrumban.
  14. Cytomegalovírus (CMV) negatív donor esetében CMV negatív recipiens előnyben részesítendő.
  15. Életkorban való egyeztetés (age matching); a recipiensek aktuális egészségi állapota; valamint egyéb, a beavatkozás sikerességét meghatározó szakmai, szervezési és logisztikai szempontok.

Klinikai kiválasztás a gyermek szelekciós listáról:

A kiválasztás a felnőtt szelekciós lista algoritmusa sorrendjének az alábbi pontjai alapján történik:
1,2,3,5,6,9,10,12,13,14, 15.
Amennyiben a gyermek szelekciós lista alapján nem választható ki recipiens, a gyermekvese allokációjafelnőtt algoritmus szerint végzendő.

U sürgősségi kategória: akit a kezelőorvosa javaslata alapján a regionális várólista bizottság úgy ítél meg, hogy a dialízis kezelés elvégzésének technikai lehetőségei kimerültek: prioritást élvező beteg. Havonta felülbírálandó a regionális bizottság által.
Az „U” besorolású beteg - az ABO kompatibilitás általános szabályainak figyelembe vételével - a lista élén fog szerepelni.

HI kategória: A hiperimmunizált beteg (Panelreaktív antitest -PRA≥85%).
A HI besorolású beteg - az ABO kompatibilitás általános szabályainak figyelembe vételével – az „U” betegeket követően a lista élén fog szerepelni.

[1] MM: mismatch: a recipiens számára idegen donorantigént jelenti

[2] A régiók közötti egyensúly biztosítása: korábbi riadó során másik centrumtól kapott és beültetett vese visszapótlása, kiemelten a küldési kötelezettséggel kapott vese esetén.
A régiók közötti egyensúly biztosításának részletes módját az ügyrend rögzíti, amelynek évenkénti felülvizsgálata és jóváhagyása szükséges.

[3] Szelekciós lista sorrend: a HLA egyezés, a várakozási idő és a „korrekciós faktor” eredőjeként kialakult, csökkenő pontszám szerinti, a számítógép által kialakított sorrend.

Klinikai kiválasztás algoritmusa kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés esetén:

A kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés esetén az allokáció alapja a vércsoport-kompatibilitás, negatív keresztpróba és a várólistán eltöltött idő.

A szakmai irányelv érvényessége: 2009. december 31.